Boekenmarkt

19 december 2022

Snuffelen tussen oude boeken, ik vind het heerlijk. Ik hou dan ook van lezen. In de serie leest Hans ook met enige regelmaat in vooroorlogse romans. Met het gevaar dat er straks gezegd wordt: ‘Daar jaag je jongere kijkers mee weg!’ Maar ik ben er van overtuigd dat treffende zinnen uit een boek hetzelfde effect hebben als hedendaagse ‘one-liners’. En om de boeken nog eens extra in het zonnetje te zetten, nemen we deze middag een kijkje op de tweedehands boekenmarkt van Yogyakarta.

Een van de romans waar we naar op zoek gaan is De stille kracht van Louis Couperus. Ik schreef er ooit al een blog over, zie hier. Helaas, we vinden geen originele Nederlandse uitgave, geen Indonesische vertaling, noch een Engelse, noch een andere van de vijftien talen waarin het boek is verschenen. Toch jammer, De stille kracht geeft een prachtig beeld van de angst van de koloniale overheerser. Wel vinden we de Indonesische vertaling van het oorspronkelijk in het Nederlands geschreven Buiten het gareel van Soewarsih Djojopoepsito. Dat is mooi, overmorgen gaan we bij kleindochter Dewi op bezoek. Die kent dat boek alleen van de vertaling.

  1. Wat prachtig dat Hans er voor gezorgd heeft dat ik dit allemaal kan goreng en zien.
    Wat een zalige Reis. Ik wens jullie erg veel plezier. Ik heb nog wel een stille kracht ekstra liggen. Die zal ik Hans hE en.

    21 december 2022 15:55 Martha Hulsebos-Hiogerkamp