Feestjes

31 augustus 2023

Het is bijna zover, morgen is de eerste uitzending. En dus waren er de afgelopen dagen voorproefjes. Het begint in Hilversum, waar de publieke omroep de nieuwe programma’s van het komende seizoen presenteert. Discokleuren en een DJ, de programma’s flitsen voorbij met spannende beeldfragmenten. Indonesia Roept! zit erbij, maar verdrinkt bijna in de enorme hoeveelheid nieuwe programma’s die er aan komen. Zoals De aarde beeft, gemaakt door mijn collega’s die daar nu nog druk voor aan het filmen zijn in Groningen. Wordt mooi!

Er waren andere voorproefjes. Stukken in tv-gidsen, in kranten, een gesprek van een uur met Hans Goedkoop op de radio – hier terug te luisteren. Het echte feestje was vanmiddag. Een voorvertoning van een aflevering voor iedereen die in Nederland betrokken was bij het filmen. Het is voor mij altijd fantastisch om beelden op een groot bioscoopscherm te zien, die kans is er niet vaak. Het verhaal komt dan veel sterker binnen. Zo’n voorvertoning is traditiegetrouw ook een warm bad met veel applaus. Genieten.

We hebben veel ouderen geïnterviewd. Niet iedereen blijkt in staat te komen. Maar het is fantastisch om sommige mensen te spreken, opnieuw hun energie te voelen – ook op hoge leeftijd. Verdrietig is dat inmiddels een aantal geïnterviewden is overleden (we melden dat op de aftiteling), maar er zijn de nodige ‘kinderen van’. Dat geeft ook een goed gevoel. Dat geldt ook voor de mooie woorden van eindredacteur Karin van den Born, die memoreert hoe moeizaam het maakproces soms was. En natuurlijk voor Hans, als altijd treffend formulerend. Hij bedankt onder meer cameraman Jackó van’t Hof (elders op de wereld aan het werk), zijn steun en toeverlaat in Indonesië. Ik zeg hem dat hier graag na – de beelden in de serie zijn betoverend, al zijn de verhalen soms gruwelijk.

Dit is mijn laatste blog. De serie is er, die kan nu een eigen leven gaan leiden. Kijkers zullen oordelen, wie weet komen er aanvullingen op wat wij vertellen. De serie zal gebruikt worden op scholen, zoals bij alles wat we maken op onze geschiedenisafdeling. Dat is mooi, want ik hoop dat deze serie de kennis over het Nederlandse kolonialisme verbreedt, nieuwe inzichten geeft. Dank aan iedereen die de afgelopen jaren reageerde op dit blog, dat maakte het schrijven extra waardevol.

 1. Dank voor de blogs en de uitstekende eerste aflevering.( Een stukje Magelang gezien, mijn geboorte plaats.)

  4 september 2023 13:17 l.b.e.Vonk
 2. GERDA HARTELIJK DANK VOOR DE JARENLANGE VOOR BEREI
  DING
  EN TIENTALLEN NIEUWSBRIEVEN EN DANU DE UITZENDING
  iK HOOP ALLE UITENDINGEN MEE TE BELEVEN MET GROTE
  BELANGSTELLNG NOGMAALS DANK
  jAAP bRAGT INDIE VETERAAN 5-6- r.i.

  3 september 2023 12:50 JAAP BRAGT
 3. GERDA !
  dANK VOOR ALLE JARENLANGE VOORBEREIDING EN

  3 september 2023 12:44 jaap BRAGT
 4. Gisteren de eerste uitzending bekeken.
  Aandoenlijk om te zien dat Hans Goedkoop graag meer Indonesisch had willen zijn. Ben zelf half Javaans, zoon van een Indonesisch vrijheidsstrijder. Mijn moeder Nederlands met wat ander Europees bloed. Door het huwelijk met mijn vader kregen zij en zijn kinderen de Indonesische nationaliteit. Zij stierf in 1967 als Indonesische zonder dat land ooit te hebben gezien. Mijn vader en ik kozen rond 1978 om politieke redenen voor naturalisatie en het Nederlanderschap. De staatsgreep van generaal Soeharto in 1965 en zijn politiek activisme dwongen ons daar min of meer toe. Als initiatiefnemer van het Komité Indonesië werd onze bewegingsvrijheid door de Indonesische ambassade ingeperkt. Onze paspoorten werden om politieke redenen niet of slechts kortstondig verlengd en kon mijn vader niet reizen om in het buitenland politiek actie te voeren tegen het generaalsbewind. Het fascistische Soeharto bewind dat volop werd gesteund door Nederland en veel geïndustrialiseerde westerse landen inclusief Japan en Zuid Korea en verenigd was binnen het samenwerkingsverband IGGI waren de belangrijkste geldschieters van het generaalsbewind waarvan Nederland de voorzitter was. Dat generaal Soeharto en het Indonesische leger meer dan een miljoen progressieve Indonesiërs hadden vermoord maakte destijds niets uit.
  Mij persoonlijk maakt het niet uit waar je wiegje heeft gestaan. Het gaat er om hoe je in het leven staat en wat jouw politieke ideeën zijn. Huidskleur of afkomst maakt niet uit.
  Het is hoopgevend om te zien dat Hans Goedkoop en ook onze koning kritisch naar hun familiegeschiedenis willen en durven te kijken. Ook ik kijk kritisch naar mijn Indonesische familiegeschiedenis en heb de nodige vragen wie zij waren en wat ze deden.
  Ben zéér benieuwd naar de volgende uitzendingen

  2 september 2023 12:59 Iwan Faiman
 5. Dank voor al het werk. Ondanks tegenslag toch doorgegaan. Nu neem jij afscheid en wij beginnen pas aan de serie. Ik ben heel benieuwd.

  1 september 2023 17:01 Rik van Beijma
 6. Beste Gerda,
  Dankjewel voor de afgelopen jaren dat je over het maken van de serie en de achergrond verhalen over de koloniale tijden van Indonesie op de hoogte hebt gehouden.
  En kijk nu al uit naar de geweldige stem en voorkomen van Hans Goedkoop,die ons vertellend en onderzoekend meeneemt naar "andere tijden " in Indonesie.
  Dankjullie wel voor het hele team.

  1 september 2023 16:29 Jolanda Zwiggelaar
 7. ook ik dank jullie voor alle project2021 berichten!
  dat jullie 'boodschap' verstaan mag worden!

  Alit Dj.

  1 september 2023 11:28 Anna Djajasoebrata
 8. Bedankt Gerda, ik heb altijd met veel interesse je blogs gelezen en kijk nu uit naar de serie en hoop dat het een succes wordt.

  1 september 2023 10:16 Rolf van Arendonk
 9. Eindelijk de lucht in!
  Proficiat en heel veel succes met jullie serie.
  Dank voor je mooie en interessante verhalen in je blog. Ik heb ze allemaal met veel plezier gelezen.

  1 september 2023 09:42 Marianne Robert
 10. Heel veel dank, Gerda, voor je totale inzet en het overweldigend mooie, uitgebalanceerde resultaat! Een onvergetelijke première. Fijn je eindelijk te kunnen spreken.
  Maak je nog een blog na afloop van de serie met alle reacties? Doen, wordt een grandioos succes. Alle lof voor gister!! Jetty Heemskerk

  1 september 2023 08:56 Jetty Heemskerk
 11. dank, Gerda, voor de interessante, levendig geschreven blogs en ik kijk uit naar de serie!

  1 september 2023 08:39 Finette
 12. Dank voor de mooie blogs en veel succes met de serie.

  1 september 2023 08:06 Pieter Anthonio
 13. Gerda, ik heb genoten van je blogs. Veel geleerd en wens jullie veel succes met de serie.

  1 september 2023 07:42 Jip
 14. Dank voor alle project2021 berichten.
  En natuurlijk voor het maken van Indonesia roept.
  Het is belangrijk dat deze geschiedenis verteld en doorgegeven wordt.
  🙏

  1 september 2023 06:55 Joyce
 15. het was genieten van de verhalen over Indonesië.
  helaas een donkere periode voor Nederland.
  ik hoop dat de serie een succes wordt.

  31 augustus 2023 20:54 Theo Jansen Hendriks
 16. Heel veel geluk met deze nieuwe serie.🙏🤩

  31 augustus 2023 20:11 Rosita Jansen Hendriks