Soekarno

6 december 2022

Veel Soekarno vandaag. We beginnen op het plein van de Proklamasi. Ik heb er vaker gefilmd en ben verrast: er staan overal hekken en er is niemand te bekennen. Tot een paar jaar terug maakte het plein deel uit van de stad, nu is het eerder een openluchtmuseum. Jammer. Het gesprek dat Hans hier heeft is mooi. Bij de standbeelden van Soekarno en Hatta vertelt Yudhi Soerjoatmodjo met veel sprekende details over de dagen rond 17 augustus 1945. Het is bijna niet te geloven hoe geïmproviseerd de onafhankelijkheid van Indonesië tot stand is gekomen.

Soekarno komt ook voor in het boek van journalist Johan Fabricius. Bij de haven van het oude Batavia leest Hans enkele zinnen uit diens verslag over de eerste maanden van het onafhankelijke Indonesië (zie ook hier). Fabricius arriveert half september 1945. De eerste Nederlandse gezagsdrager, luitenant-gouverneur-generaal Van Mook, is er enkele weken later. Hij schrijft: ‘De toestand die wij hier hebben aangetroffen, gaat iedere verbeeldingskracht te boven.’ Ik heb dat altijd een prachtige, veelzeggende zin gevonden. Ook hier figureert Soekarno. Van Mook noteert dat diens populariteit veel groter is dan men in Nederland beseft.

De dag eindigt met Bonnie Triyana, de historicus die veel weet over Soekarno. Achter zijn bureau een groot schilderij, op zijn bureau stapels boeken over de eerste president van Indonesië. Er komt veel aan de orde, maar het gesprek wordt echt fascinerend op het moment dat Bonnie vragen gaat stellen aan Hans over diens grootvader. Mooi voor de serie.